Positiv energi – Tankar om min hjältinna

Det är inte enkelt att försöka skriva om alla beundransvärda känslor och tankar jag har om min hjältinna och om lidandet hon måste gå igenom under denna behandling. För var skall jag börja ? och kan jag verkligen förstå både den fysiska och mentala smärtan hon känner? Givetvis inte helt och hållet, men när man har levt ihop med en person under 33 år och delat allt som livet gett i både medgång och motgång så vet jag att min förståelse är mycket stor. Det gör väldigt ont att få denna förståelse och ofta känna att man inte räcker till eller kan påverka situationen till det bättre på ett önskvärt sätt. Men förståelsen är enligt mig det bästa sätt jag kan ge mitt fulla stöd för att underlätta och bistå Karin på bästa möjliga sätt.

”Empati” är alltså verktyget för mig att kunna förstå och sätta mig in i Karins tillstånd och känslor, dels för att kunna bemöta och göra ett försök att vara ett steg före i planeringen men att framförallt vara med henne i stunden och dela hennes situation.

Behandlingen innebär dagligen nya utmaningar och ibland känns det som att åka berg och dalbana inte bara behandlingens biverkningar men också min kära Karins outtröttliga omtanke, lojalitet mot vänner och jobb. Ena stunden med huvudet i spannen och kraftigt illamående och i nästa sekund så skall den bortresta grannens blommor vattnas eller boksluts rapporten skickas in till jobbet. Man kan inte annat än att fascineras av denna energi och viljekraft. Det är med blandade känslor att stå bredvid och märka att ibland så sätter Karin lite konstiga prioriteringar (enligt mig) när hon sätter andra människor framför sig själv men jag förstår att det är viktigt att också kunna känna sig behövd, så jag har accepterat detta till viss del. Men ibland vill jag bara skrika till omvärlden att nu är det minsann Karins tur att ”casha” hem all positiv energi och omtanke som hon har gett alla andra under årens lopp.

Det går inte att lista vilket som är svårast med denna sjukdom, cancer beskedet, långa behandlingen, cellgifts biverkningarna, ovetskapen eller att förlora ett bröst. Men jag vet vilken egenskap som jag beundrar mest hos Karin och det är hennes ihärdiga förmåga att alltid plocka fram något positivt eller skoja vid besvärliga tillfällen.

Citat ifrån Karin:

Vid beskedet att bröstcancern kommit tillbaka – ”Det blir tufft men det här kan vi”

Att tappa håret – ”Att duscha går snabbt nu och inga pengar går åt till balsam och schampo”

Efter att ha kräkts i spannen för fjärde gången – ”Bättre bantningskur än detta får man leta efter”

Komma hem efter cellgiftsbehandling – ”Tänk att få lov att sitta i soffan o se 8 avsnitt i rad av min favoritserie utan att ha dåligt samvete”

Komma in på Akuten med svår smärta – ”Tack o lov att jag är onkolog patient och får gå före i kön”

Att förlora ett bröst – ”Då får dom minsann fixa till det andra också när dom rekonstruerar det nya bröstet”

Ligga inlagd med svår smärta – ”Vill man ha mer morfin så trycker man bara på den röda knappen”

Att själv kunna generera denna positiv energi och att få den ifrån omvärlden är den viktigaste delen i att både stå ut under behandlingen men också att tillfriskna på bästa sätt och dessa beståndsdelar har min hjältinna.

 Att vara djupt älskad av någon ger dig styrka och att älska någon djupt ger dig mod

Annonser

4 kommentarer till Positiv energi – Tankar om min hjältinna

 1. Else skriver:

  Jag fnissar för mig själv när jag läser Karins kommentarer. Känner så igen mig själv. Men det är bästa sättet att ta sig igenom den här processen. Hitta det positiva. Skratta åt eländet. Det är mycket intressant att läsa dina reflektioner från sidan. Karin har tur som har en man som du i sitt liv!

  • Per skriver:

   Hej Else, tack för dina vänliga ord och din vänskap med Karin, kände ifrån början när Karin berättade om sin nyfunna nät-kompis att Ni hade mycket lika personlikheter och att eran vänskap kommer att bestå även efter detta jobbiga året. Du skriver mycket bra och ibland får du även en värmande tanke ifrån mig då jag förstår att du har och har haft det mycket tufft. Ser fram emot en pilsner vid lilla torg senare i höst och slippa ett keyboard när vi skall kommunicera 😉

   Stor kram o stå på dig o acceptera inga ”energi tjuvar”

 2. david & elinor skriver:

  Fint skrivet Per!
  Kämpa på allihopa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s