Min bröstcancerhistoria

En tidig morgon för drygt 14 år sedan, februari 1999, stod jag i duschen när jag plötsligt upptäckte en knöl som inte funnits där tidigare. Vi detta tillfälle bodde vi i Israel och jag slängde mig direkt på telefonen och ringde ner till vår vårdcentral. Jag fick en tid hos en kirurg samma kväll som kände och tyckte att det var nog inget farligt men för säkerhets skull tyckte han att jag skulle gå ner till mammografi och ultraljudsavdelningen följande dag som hade öppet hus.

För att göra en lång historia kort så visade det sig naturligtvis inte bara var en fibroid utan en riktigt elak liten tumör, 2,5 cm. Inom loppet av en vecka hann jag gå igenom både diagnos samt två operationer. Tacksam att jag var i Israel eftersom jag förmodligen hade fått vänta länge på tider i Sverige och med tanke på aggressiviteten på cellerna var det skönt att komma igång med processen så snabbt. Efter operation fick jag cellgifter, dels på sjukhuset i Tel Aviv samt på Karlskrona sjukhus, under ett halvårs tid följt av strålbehandling på Radiumhemmet i Stockholm.

Blev friskförklarad i Januari 2009.

I april 2013 fick jag ny diagnos, i samma bröst har jag nu fått ett lokalt återfall som beter sig som en inflammatorisk bröstcancer. Ingen spridning utanför bröstet, men hud är också full av cancerceller och jag får cellgiftsbehandlingar för att krympa svullnad och döda cancerceller, därefter radikal mastektomi.

I oktober 2014 under en rutinkontroll hittar man svullna lymfkörtlar och konstaterar att förra årets cancer spridit sig till lymfsystemet på högra sidan (opererad på vänster sida). Konstaterade fjärrmetastaser, cellgiftsbehandling följt av strålbehandling. Maj 2015 står allt still och ingen aktivitet syns längre.

Oktober 2017 – plötsligt lymfödem över höger arm, efter åtskilliga undersökningar konstateras det ny aktivitet i lymfkörtlar igen, efter skelettröntgen även metastaser i bröstryggen. Behandling med cellgifter i första stadiet, därefter utvärdering.

December 2017 – efter en MR röntgen ser man en liten tumör och förstadie områden i det andra bröstet, diskuterar nu kirurgi av lymfkörtlar och höger bröst, utvärdering efter januari

Februari 2018 – efter 4 behandlingar har alla lymfkörtlar gått tillbaka men dessvärre har det fortsatt att växa i bröstryggen så nu lägger man ner operationsdiskussioner eftersom det inte leder till någon förbättring långsiktigt.

Juni 2018 – under behandlingsuppehåll konstateras det att sjukdomen spridit sig till hjärnan, behandling med gammaknivskirurgi planeras, därefter cytostatika igen och strålning av ryggmetastaser

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s