FEC100 Behandling nr 2

Efter första behandlingen så har jag fått lite nya mediciner för att motverka de biverkningar som jag fick under min första behandling.

Mot halsbränna                         Esomeprazol 20  -> Länk till FASS                                          Mot torra ögon                           Viscotears                                                                                          Mot muntorrhet                         Xerodent sugtablett                                                                           Mot värk i kroppen                    Arthrotec 50 mg  -> Länk till FASS                                                Mot låga vita blodkroppar       Från Zarzio till Neulasta -> Länk till FASS                 Motverka biverk.av Neulasta  Clarityn (tips från en amerikansk site) receptfritt

Behandling nr 2 – 18 juni 2013
Dag 1 – behandlingsdagen                                                                                                           De var inte så glada när vi kom i morse och Ramona min behandlingsköterska upptäckte att hon var tvungen att sticka mig i ev ”vanlig” ven. Har inte så många kvar som går att sticka i men det gick bra till slut, även om det brände lite bestämde vi oss för att använda den som hon hittat. Inga större problem med behandlingen denna gången heller, satt och arbetade med datorn i knäet fram till sista påsen, sen gick det inte längre, blev oerhört sänkt. Min man fick hjälpa mig ut till bilen, via apoteket. Mådde väldigt illa hela kvällen, trots en massa anti-illamående medel, samma som sist, men lyckades somna tidigt trots kortisonet som jag fick intravenöst.

Dag 2
Sovit förvånansvärt bra, minst 8 timmar, vilket var välbehövligt, vaknade utan huvudvärk, lite lätt illamående, men framförallt sänkt. Ingen direkt matlust, men ingen halsbränna heller, underbart. Värk framåt dagen, fick i mig lite mat för att kunna ta värktabletterna. Per gav mig den nya sprutan på kvällen – Neulasta, pga dess biverkningar fick jag tips från en amerikansk sajt att clarityn skulle hjälpa av ngn anledning. Så därför kommer jag nu att äta dess i fem dagar så får vi se om det hjälper eller ej.

Dag 3
Helt slut, mycket kraftigare påverkad denna andra behandling, helt sänkt, orkar inte göra någonting och mår framförallt illa hela tiden, men lyckas få i mig lite mat, omelett är perfekt och lätt att äta, annars rekommenderar jag smoothies i alla dess former. Lätt värk i kroppen men inte alls lika kraftigt som jag förväntade mig, kanske det inte var så dumt med clarityn i alla fall. Fortsätter med mina illamående mediciner, men hoppar även denna gång över Betapred, som jag inte mår bra av. Har inga problem med magen denna gång så behöver inte äta någon medicin mot förstoppning, väldigt skönt. Försöker få i mig mycket vitaminer i frukt och grönsaksform.

Dag 4
Midsommarafton – tar det lugnt på morgonen, mår hyfsat men fortfarande väldigt trött, lite lätt illamående men slutar med de flesta tabletter och tar bara Clarityn, Esomeprazol och Arthrotec för magen och ”skelettvärken”. Värken känns nästan som kraftig mensvärk, strålar från ryggen uppåt och neråt, fast det känns som om jag kommit lindrigt undan, var orolig innan eftersom jag läst hemska historier om bieffekter av NEULASTA sprutan. Sovit mycket under dagen, men två koffeintabletter + lite coca-cola gav mig lite energi att orka hänga med på hemma midsommarfirande med kära vänner och familj.

Dag 5
Idag var det sängläge hela dagen, helt slut efter igår, känns nästan som om man får liggsår av att ligga i sängen en hel dag, tur att det inte händer så ofta. Ont och illamående…men inte värre än att jag överlever med lite tabletter. Känns som om man vaknar med värsta ”bakfyllan” trots att jag inte druckit en droppe alkohol, orättvist.

Dag 6                                                                                                                                           Trött på att må dåligt så idag bestämde jag mig för att åka till jobbet efter en tur till vårt närmsta shoppingcentrum. Ont och illamående, men det blir inte bättre av att ligga hemma, så sagt o gjort, 3 timmars shopping, lyckad sådan för Johanna (vår dotter) och sen tog jag Mikael (vår son) med mig och åkte till jobbet ett par timmar. Det mesta flöt dock på så vid 6-tiden åkte jag hem igen och mer eller mindre stupade i säng. Det jobbigaste är det konstanta lätta illamåendet som  hänger över mig hela tiden, gör att man vill småäta hela tiden, vilket är helt förödande för kilona ökar…

Dag 7                                                                                                                                           Hög feber under natten, men försvann av sig själv. Upp tidigt, Johanna skulle med till jobbet, Mikael sov ju över eftersom han jobbade kväll igår. Tung morgon, illamåendet hänger kvar och värken i kroppen gör sig påmind, men hoppade över alla tabletter utom magtabletten. Vågar inte sluta med den, har varit så skönt att slippa halsbrännan. Måtte illamåendet släppa snart, annars kommer jag se ut som en ballong, enda sättet att döva illamåendet är att äta, helst salt och onyttigt, äppelklyftor är att föredra men det blir man trött på efter ett tag, behöver hitta något annat som funkar.

Dag 8
Vaknade extra tidigt och gick upp och duschade, det var helt underbart att vakna idag, inget illamående, ingen huvudvärk eller annan värk heller. Härligt känns som att livet har återvänt idag. Det går snabbt att glömma det negativa när man mår bra, då gäller det att passa på att göra så mycket av dagen som man orkar. Lätt illamående på kvällen men helt ok.

Dag 9                                                                                                                                                Sovit hyfsat även om jag var uppe vid 4 och hade lite problem att somna om, men steg upp strax innan sex och duschade. En dag fick man känna sig ”pigg”, känner att mina värden börjar bli riktigt låga, tungt att gå upp och nerför trappan hemma. Jobbigt med blåsor i munnen som nu dykt upp och värk i tänderna och tandköttet, svårt att äta, så nu är det smoothies till frukost. Ingen feber idag heller, men känner att något brygger i kroppen lite svullen i halskörtarna men jag kör på och är lite extra försiktigt med kontakt med 0,1människor idag. Lite värk i kroppen fortfarande men inte så farligt.

Dag 10                                                                                                                                        Sovit väldigt illa, har förmodligen haft lite feber eller nåt, varit väldigt ”yrslig” hela natten. Låg när jag steg upp men en fruktsmoothie senare piggnade jag till. Detta är mitt nya morgonfix, helt underbart när man har blåsor i munnen och det gör ont i tänder och tandkött. Tagit blodprover på morgonen, räknar med att de är lite låga, känns nästan i kroppen, eftersom jag blir så andfådd hela tiden tror jag även att de röda har droppat rejält.Svårt att vet vad man ska äta när man har sår i munnen och svårt att tugga, tand- och tandköttsvärken är nog värst tror jag…är det inte det ena så är det det andra. Ser fram emot nästa vecka då jag förhoppningsvis mår som vanligt igen.På kvällen ringde Marie från onkologen och berättade att mina neutrofila var under 0,1, men även väldigt låga röda (53) och låga blodplättar. Akuten redo att ta emot mig om läget skulle försämras dvs feber eller dylikt. Men jag klarade mig trots förkylning i kroppen. Men nu är det isolering som gäller de närmsta dagarna, vågade knappt berätta att jag varit på jobbet hela dagen, inte så klokt förmodligen.

Dag 11                                                                                                                                        Sovit tungt och länge, välbehövigt, sömnen är så viktig för återhämtningen. Mådde förkylningsdåligt men ingen feber. Jobbat hemifrån, isolerad och väntar på febern, ska den komma eller inte…piggnar till framåt dagen men fortfarande svullen i halsen. Ska ta nya prover om två dagar. Jobbigt att spendera tid på att vänta på att man ska bli sämre helt absurt egentligen, tala om att pausa livet för ett tag. Så trött på kvällen, men mår rätt ok förutom en smärtsam inflammation i tandköttet.

Dag 12 
Mår inte sådär jättetoppen, men det kunde varit värre och jag tror inte att febern sätter igång idag heller. Som vanligt skulle man nog kunna säga, jag får ju väldigt sällan feber, sist var när jag drabbades av influensan i februari. Så jag är övertygad om att även om mitt immunförsvar är nere på noll, så finns det ändå ngn form av försvar i kroppen, speciellt med tanke på att jag mår dåligt. Fortfarande ont i halskörtlar, tandkött, tänder och lätt huvudvärk, men ingen direkt värk i kroppen längre. Försökte mig på en liten promenad idag för att få lite luft, men det gick helt enkelt inte, fruktansvärt andfådd redan efter 100 meter, så det var bara att gå hem igen och fortsätta vila

Dag 13
Sovit dåligt, känner mig fortfarande lite lätt förkyld med tandvärk men ingen feber och det känns i kroppen att värdena har vänt. Orkade med en liten kort promenad idag, för övrigt har jag tagit det lugnt.

Dag 14
Tagit nya prover på morgonen, känner att de röda fortfarande är låga men för övrigt känns det ok, förutom blåsor i munnen och förkylning i kroppen som inte vill släppa. Jobbat hela dagen, fick reda på att mina neutrofila var uppe i 4,5 högre än innan behandlingsstarten. NEULASTA sprutan var tydligen en hit, toppen. Nu är det bara de röda som ska upp lite till och mina blodplättar.

Dag 15
Seg men ok, men kände ändå att energin börjar återvända, sprungit runt på jobbet hela dagen och fått massor gjort, härligt. Trött på kvällen men ok, lider fortfarande av blåsorna i munnen (Herpes) som påverkar hela kroppen, känns som en lätt infektion men ok.

Dag 16
Toppendag, varit på jobbet på förmiddagen, haft möten i stan hela eftermiddagen, avslutr med shopping och middag med god vän. Helt enkelt en riktigt bra dag, härligt att dessa finns på slutet innan det är dags igen.

Dag 17
Upp tidigt och körde till jobbet och lämnade Per (min man) på vägen, mår toppen förutom lite förkylningssymptom pga. herpesblåsan, sent hem pga punktering. Härligt väder och en underbar kväll, cellgifterna känns väldigt avlägsna just nu.

Dag 18
Vaknade tidigt som vanligt, sover fortfarande för lite, vet inte om det beror på oro i kroppen eller vad det är. Somnar tidigt eftersom jag har svårt att hålla mig vaken på kvällen, men vaknar å andra sidan sjukt tidigt, skulle behöva några dagar med 8-9 timmars nattsömn. För övrigt en bra dag, var på jobbet länge eftersom jag är borta nästa vecka, mysig fredagkväll, tidigt i säng. Fortfarande ont i halsen och lite täppt, vill inte ge med sig. Lever på Alvedon.

Dag 19
Lördag morgon, uppe vid 5, ont i halsen och täppt, men lite te och en alvedon hjälper. Underbart väder, njuter av att må bra för övrigt.

Dag 20                                                                                                                                                Hade en gammal kompis på besök igår, så det blev rätt så sent och jag lyckade somna om och steg inte upp förrän vid 7, härligt. Lite seg och andfådd, ska bli intressant och se mina prover imorgon, vita förmodligen väldigt bra, men röda kanske lite lägre. Ingen huvudvärk, vilket är härligt. Njuter av en sista må bra dag, imorgon ska jag operera in en Portacath.

Dag 21
Uppe tidigt för att hinna ner till Danderyd och ta blodprover, innan jag ska tillbaks till dagkirurgen kl 9. De har lovat att jag ska bli sövd, även om de normalt sätter in en portacath med endast lokalbedövning, men icke för mig jag ska sova. Mår inte helt 100 så vi får väl se vad proverna säger, vill inte skjuta på morgondagens behandling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s