Patienten som fick rätt!

En händelserik vecka har precis avslutats och en ny har påbörjats, men jag får börja med att backa bandet lite.

När det uppdagades, efter mycket om och men, att mina små cancerceller som hållit sig lugna en längre tid plötsligt hittat lite nya platser att börja bygga bo på började vi (Per och jag) fundera på hur onkologen skulle angripa den nya utmaningen.

Efter en hel del diskussioner fram och tillbaka som främst handlade om biverkningar och hur min kropp skulle hantera denna nya cytostatika, där vi båda var väldigt eniga om att det nu var viktigt att ta det lite varsamt och säkerställa att jag nu skulle klara av en lite mer långsiktigt behandling. Eftersom jag har en variant av bröstcancer som benämns trippelnegativ, ibland kallat TNBC, som är ett samlingsnamn för bröstcancerformer som varken är hormonpositiva eller HER2-positiva. Vilket i sin tur innebär att det finns inga mediciner som tar på denna typ av BC förutom cytostatika. Så klarar jag inte av cytostatikabehandlingen är verktygslådan tom….och det kan ju vem som helst räkna ut vad det skulle innebära.

Jag har också under alla mina tidigare behandlingar haft problem med att mina blodvärden droppar, både de vita och de röda blodkropparna, samt trombocyterna. De vita blodkropparna är ju extremt viktiga för systemet då dessa små krigarceller behöver vara starka för att kunna möta eventuella bakterier som kommer in i kroppen. De röda blodkropparna transporterar syret så minskar dessa så blir det väldigt jobbigt. Trombocyterna eller blodplättarna ser bland annat till att blodet koagulerar och det känns ju också rätt viktigt att det fungerar. Om dessa blodvärden blir för låga går det inte att ge någon behandling, det är framförallt de vita blodkropparna de tittar på. För att boosta dessa finns det ett speciellt läkemedel man kan ta i förebyggande bara för att se till att värdena inte droppar för mycket.

Detta var också något vi diskuterade med onkologen om men i slutändan så bestämdes det trots allt att jag skulle få 100%-ig dos och inga sprutor, de trodde inte jag skulle få några biverkningar alls….kanske lite tunt hår och neuropati (nervtoxicitet i form av perifer neuropati med smärta, stickningar, domningar) i händer och fötter men för övrigt borde jag klara mig bra och illamående var inte heller vanligt….

Så nu sitter jag här en vecka efter min första behandling med låga blodvärden och diverse andra biverkningar och pga. detta var de tvungna att avboka min behandling som jag skulle haft idag. Ja man kan ju tycka att de kanske skulle ha lyssnat lite mer på patienten som faktiskt gått igenom ett antal cytostatikabehandlingar sen 1999. Det är lätt för sjukvården att vara efterklok, men något irriterande när vi redan hade påtalat detta som nu inträffade ett flertal gången innan behandlingsstarten.

Imorgon är det konferens på onkologen och jag förmodar att mitt ”lilla case” kommer upp på agendan, så det blir spännande att få höra hur de tänker sig att fortsättningen på min behandlingsplan ska se ut.

Tröttsamt….

garfield

Annonser
Det här inlägget postades i December 2017 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Patienten som fick rätt!

 1. Maria skriver:

  Kämpa på finaste!! Blir så bedrövad över att du inte blir lyssnad på!! Hoppas på bättre plan framöver nu efter konferensen. KRAM ❤️

 2. Else skriver:

  Ja suck… Någonting jag lärt mig på resan är att läkare inte alls tycker om när patienter har egna idéer om hur saker och ting ska göras. För vad vet väl vi? Säger som jag alltid gör, stå på dig annars gör någon annan det. 🙂 Kram!

 3. Sibylla skriver:

  Jag har också lärt mig att läkare inte gillar att patienten känner sig själv bäst och själv vet vad som är bäst för en själv. Så jag skriver som Else – Stå på dig! ❤
  Kramar från Uddevalla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s